Inbrekers proberen op allerlei manieren bij u binnen te komen. En daar neemt u maatregelen tegen. Slot op de deur, licht aan als u weg bent en misschien nog wel meer. Maar tegenwoordig gebeurt inbreken niet alleen in uw huis of auto, maar ook digitaal. Criminelen nemen bijvoorbeeld contact op via mail of WhatsApp en doen zich voor als een bekende of als uw bank.  Ze proberen u te verleiden om op een link te klikken zodat ze uw apparatuur binnen kunnen komen, of proberen u zover te krijgen om uw gegevens achter te laten op een site die heel erg lijkt op die van uw eigen bank. Je kunt daar zelf maatregelen tegen nemen en de StuDesk kan u hierbij helpen!

studesk weert

Wat is het?
De StuDesk is een helpdesk voor digitale veiligheid die gerund wordt door leerlingen van de Gilde Opleiding ICT. De leerlingen helpen met vragen rondom het digitaal beschermen van apparatuur. Denk hierbij aan het maken van een veilig wachtwoord of vragen over mails die u niet helemaal vertrouwd. 

De studenten kunnen u bijvoorbeeld helpen bij het installeren van een speciaal programma dat wachtwoorden voor u onthoudt (een wachtwoordmanager) en ook voor u invult op websites waar u moet inloggen. Tegenwoordig heeft ieder van ons gemiddeld zo’n 50 websites waar we op inloggen. Denk dan online winkels zoals bol.com of aan online bestellen bij de supermarkt. Dat is moeilijk onthouden als je voor allemaal een apart wachtwoord gebruikt en dat is toch écht het beste. Met een wachtwoordmanager lost u dat probleem op.

Of ze helpen u met het instellen van een extra beveiliging (de zgn. twee-traps beveiliging) op uw telefoon, op uw WhatsApp of op betaalapps (denk aan Tikkie en Paypal). Als u op zo’n site of app inlogt krijgt u via uw telefoon een aparte code die u ook nodig hebt. Zo kan iemand die uw inloggegevens toch te pakken heeft gekregen niet zomaar vanaf een andere computer in uw account. Daarvoor heeft die dan ook uw telefoon nodig.

En zo zijn er nog meer maatregelen die u zelf kunt nemen om uzelf beter te beschermen tegen digitale inbrekers of oplichters. De studenten van de Studesk helpen u daarbij.

Voor wie is het?
De Studesk is bedoeld voor de inwoners van de gemeente Weert. 

Hoe krijg ik hulp?
De StuDesk is op dinsdag van 12:00 tot 15:00 uur en donderdag van 14:00 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar via 06 1488 4718. U kunt ook uw vraag stellen via een formulier op www.studeskweert.nl. De studenten nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Er worden daarnaast regelmatig inloopspreekuren georganiseerd bij Theater de Huiskamer. Houd hiervoor de website in de gaten omdat we in verband met de corona-maatregelen op het moment geen inloopmiddagen hebben gepland, maar dat weer gaan doen zo gauw dat weer kan.

Kijk voor meer informatie op www.studeskweert.nl